Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolájának projektjei

Nemzeti Tehetség Program NTP-KNI-0213 pályázat

„Ezernyi jó ötlet”

A Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája a 2017/2018-as tanévben az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Nemzeti Tehetség Program támogatásával vállalta, hogy a bőrdíszműves és a bőrtárgy készítő szakképzésben tanuló tehetséges gyerekek kreativitását fejleszti, szakmai ismereteiket gazdagítja.

A program keretében a tehetségígéretek megterveztek és elkészítettek egy olyan 2-4 darabból álló kollekciót, amelyek díszítésében, az anyagok textúrájában, formájában, vagy egyéb módon illeszkednek egymáshoz. Az elkészített termékeket kiállítás formájában mutatták meg.

A munka folyamatában elkészült kész kollekció bemutatására a Debreceni Méliusz Újkerti Fiókkönyvtárban (Debrecen, Jerikó utca 17-19) került sor. A kiállítás megtervezése, a termékek esztétikus, ízléses elrendezése is a program részét képezte, így a tanulók feladata volt.

A tehetségeinket két városi rendezvényen való részvételre is felkértük, népszerűsítve ezzel a programot, az iskolánkat és a szakmájukat. A rendezvények lehetőséget biztosítottak a kommunikációjuk és az interperszonális készségeik fejlődésére.

A közösen végzett tevékenység záloga a jó csapatmunka. Ennek szellemében szerveztük meg az élménypedagógiai foglalkozásokat. A játékok, a sokszor kivitelezhetetlennek tűnő feladat megoldások összekovácsolták a tanulókat. A gyakorlatokat úgy állítottuk össze, hogy a kooperatív tanulás alapelvei megjelenjenek: építő egymásrautaltságban kellett a csapattagoknak dolgozniuk, megtanulták, hogy csak együtt tudnak igazán sikeresek lenni. A kiscsoportos foglalkozás, a pedagógus figyelme és segítsége inspiráló volt számukra.

A program során 2 napos budapesti kiránduláson vettünk részt. A kirándulás célja egyrészről a fővárosunk megismerése, másrészről olyan üzem meglátogatása, amely a szakmánkhoz kapcsolódik.

A célunk, hogy mindenkinek az egyéni képességéhez igazodjon az alkotás folyamata, ami meg tudott valósulni. Örömmel, jó hangulatban és hatékonyan dolgoztak a feladatokon.

A pályázat bemutatása

NTP-KNI-17-0213 pályázat


Nemzeti Tehetség Program NTP-MTTD-17-0251 pályázat

"A klímaváltozás és a föld"

A Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája a 2017/2018-as tanévben az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Nemzeti Tehetség Program támogatásával 20 gyerek bevonásával matematikai, természettudományos és digitális kompetenciák elmélyítését szolgáló élmény- és felfedezés központú 60 órás komplex tehetséggondozó program megvalósítását vállalta.

A program keretében dokumentáltuk, milyen hatással van a klímaváltozás közvetlen és tágabb környezetünkre, mit tehetünk a globális felmelegedés következményeinek elhárítása érdekében. Belekóstoltunk a fotózás, filmezés rejtelmeibe.

A kirándulások során eljutottunk olyan helyekre is, ahol sokan eddig még nem jártak, ezáltal rengeteg új ismeretet szereztünk, sok új élménnyel gazdagodtunk.

A pályázat bemutatása

NTP-MTTD-17-0251 pályázat

 


Nemzeti Tehetség Program NTP-RHTP-16-0102 pályázat

„Varrás varázs”

A Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája a 2016/2017-es tanévben az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Nemzeti Tehetség Program támogatásával 8 fő női szabó és 2 fő kézi és gépi hímző tanuló tehetséggondozását vállalta.

A tehetséges diákok a debreceni női kisbunda motívumait elevenítették meg különböző lakástextíliákon és női blúzon. Az elkészült alkotások az iskolánk aulájában kerültek kiállításra. Az volt a célunk, hogy a hozzánk betérők (pl. az új beiratkozó diákjaink és szüleik) számára megmutassuk az iskolánkban folyó tehetséggondozó program keretében megvalósuló hagyományőrző és értékteremtő szakmai tevékenységeket, elismerve ezzel felkészítő pedagógusaink és alkotó tanítványaink kreatív munkáját is.

A programban résztvevő diákok egynapos kiránduláson vehettek részt Nádudvaron, Hortobágyon és Balmazújvároson, mely alatt új ismeretekre tehettek szert, megismerkedhettek a népi kismesterségekkel, betekintést nyertek a régi idők világába. A pályázat során olyan élményekkel gazdagodhattak a tanulók, amiben ez idáig nem volt részük.

A pályázat bemutatása

NTP-RHTP-16-0102 pályázat

 


Nemzeti Tehetség Program NTP-SZTG-15-0046 pályázat

Tehetségek tavaszi ragyogása a Könnyűipariban

A Debreceni SZC Könnyűipari Szakképző Iskolája és Speciális Szakiskolája az idei tanévben az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Nemzeti Tehetség Program támogatásával 5 bőrdíszműves és 5 női szabó diák tehetséggondozását vállalta. A foglalkozások és programok a kreativitásukat, a választott szakmájukban való elmélyülést, az együttműködési készségük fejlesztését segítették.

A diákok saját ötletei alapján elkészített ruhákat és a hozzájuk illő, bőrből készült kiegészítőket a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtárában tekinthették meg a látogatók.

A program zárásaként tanulóink 2 napos budapesti kiránduláson vettek részt, amely során az Iparművészeti Múzeumban múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a textilrestaurálással ismerkedtek meg, és betekinthettek a letűnt korok ruháinak raktárába is.

A pályázat bemutatása

NTP-SZTG-15-0046


Nemzeti Tehetség Program NTP-FTP-15-0035, Babócák pályázat

A pályázat bemutatása

'Babócák' NTP-FTP-15-0035


Digitális Témahét

digitális témahét

Iskolánk is csatlakozott a Digitális Témahét 2017 elnevezésű országos programsorozathoz.
Április 3-7. között ismét a digitális eszközöké volt a főszerep!
Diákjaink nagy aktivitással vettek részt a BŐR-TEX(TÚRA) projektben.

A pályázat bemutatása itt tekinthető meg.

kép1

Gyere velünk a textil-bőr csodálatos, mikroszkópikus világába.
A projekt részleteiről az alábbi linken olvashatsz!
https://hu.pinterest.com/brtextra/boards/

Digitális témahét

Bármilyen kérdésed van, keress minket! Segítünk!     felveszem a kapcsolatot